Πολιτιστικές

Πολιτιστικές δραστηριότητες

Μουσειακή Αγωγή

Στην «Πλαστελίνη», πιστεύουμε ότι οι επισκέψεις στα Μουσεία και η συμμετοχή σε ειδικά γι’ αυτή την ηλικία  εκπαιδευτικά προγράμματα, είναι χρήσιμες από τις πολύ μικρές ηλικίες γιατί φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με την Τέχνη και τον Πολιτισμό, παρουσιάζουν το Μουσείο ως ένα εναλλακτικό χώρο και είδος παιχνιδιού, αναπτύσσουν την αισθητική καλλιέργεια, ενθαρρύνουν την παρατηρητικότητα και καλλιεργούν την κριτική σκέψη. Τα ειδικά ντοσιεδάκια μουσειακής αγωγής που πρώτο το σχολείο μας εξέδωσε με βάση την ηλικία των παιδιών και το χώρο της επίσκεψης, τα φέρνουν σε επαφή με το χώρο και την ιστορία του αλλά και τα ερεθίσματα που μας προσφέρει. Έτσι τα παιδιά προετοιμάζονται πριν την επίσκεψη, βιώνουν εμπειρίες κι ερεθίσματα κατά τη διάρκεια αυτής, κι έπειτα αξιολογούν και σχολιάζουν τις εντυπώσεις τους μετά την επίσκεψη.

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις – Θεατρικές / Κουκλοθεατρικές Παραστάσεις

Το περιβάλλον αποτελείται από το σύνολο των φυσικών και κοινωνικών παραγόντων που προσδιορίζουν τους τρόπους ζωής του ανθρώπου. Μελέτη και εξερεύνηση του περιβάλλοντος από το σχολείο σημαίνει τη δημιουργία ανάμεσα στο σχολείο και στη ζωή μιας αδιάκοπης και συνεχώς εμπλουτιζόμενης σχέσης. Αυτό το περιβάλλον τα παιδιά, μπορούν και πρέπει να εξερευνήσουν και να γνωρίσουν. Πρέπει να τονίσουμε και πάλι πόσο πολύτιμες για την ανάπτυξη των παιδιών είναι οι εμπειρίες, οι παραστάσεις και οι πληροφορίες που λαμβάνουν από άμεσα βιώματα. Τα παιδιά που έχουν ευκαιρίες για την απόκτηση πολλών και ποικίλων εμπειριών θα έχουν και το ανάλογο απόθεμα γνώσεων.

Γι’ αυτό λοιπόν δίνουμε την ευκαιρία στα «Πλαστελινάκια» μας, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς να βγουν έξω από τα στενά όρια της αίθουσας και να επισκεφθούν χώρους όπως για παράδειγμα το πατητήρι, τον ζωολογικό κήπο, το θέατρο, τους εκθεσιακούς χώρους κ.α. χώρους δηλαδή, που θα προκαλέσουν απορίες και ερωτήσεις, θα δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που διατυπώθηκαν προηγουμένως, θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος από τα παιδιά, ενώ θα προσφέρουν παράλληλα χαρά και ευχαρίστηση.

Θεατρικό Παιχνίδι

Στα πλαίσια της ενίσχυσης της Αισθητικής Αγωγής και της Καλλιτεχνικής Δημιουργίας και Έκφρασης που υποστηρίζει στο πρόγραμμά του το σχολείο μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε το Θεατρικό Παιχνίδι, που θα λαμβάνει χώρα στην «Πλαστελίνη» μία φορά την εβδομάδα, με ειδικό εμψυχωτή – ηθοποιό – animateur! Στο θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά, εκφράζονται με το σώμα, αυτοσχεδιάζουν ελεύθερα, εκμεταλλεύονται το τυχαίο, συνδέουν αυτή τη δραστηριότητά τους με τις εικαστικές τέχνες, με τη μουσική και το χορό.

Μέσω της έκφρασης αποθέτουν ένα μέρος του συναισθηματικού τους φόρτου και βελτιώνουν το γλωσσικό – εκφραστικό τους κώδικα ξεπερνώντας έτσι προβλήματα προσαρμογής και επικοινωνίας. Κάθε γεγονός της ζωής, κάθε συναίσθημα, κάθε φαντασία, γίνεται θέατρο και εμπλουτίζεται με την κίνηση και το λόγο!

Αγγλικά

Ένα ακόμα πρωτοποριακό πρόγραμμα προσφέρει η «Πλαστελίνη»… Θέλοντας να προσφέρουμε στα παιδιά πάντα τα πιο πλούσια ερεθίσματα για δράση, δημιουργία κι έκφραση, προσφέρουμε τη δυνατότητα του προγράμματος της εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας!!!

Στα μεγάλα μας τμήματα (προνήπια και νήπια) η εξειδικευμένη καθηγήτρια αγγλικών, οργανώνει ένα εβδομαδιαίο 50λεπτο μάθημα αγγλικών που ξεχωρίζει για την ποικιλία των παιδαγωγικών μεθόδων που χρησιμοποιεί, διαμορφωμένες στις ανάγκες της μικρής προσχολικής ηλικίας. Με πολύ παιχνίδι, κουκλοθέατρο, τραγούδι, χειροτεχνίες, θεατρικό παιχνίδι και άλλα εκπαιδευτικά μέσα, τα μικρά μας «Πλαστελινάκια» έρχονται σε επαφή με την αγγλική γλώσσα, έτσι ώστε η γνώση να αποκτηθεί βιωματικά και διασκεδαστικά!

Στο τέλος της χρονιάς, η ομαδούλα των αγγλικών παρουσιάζει στους γονείς όλα όσα έμαθε και κατέκτησε, σε μια όμορφη αναμνηστική εορταστική εκδήλωση!

[Not a valid template]