Πήγαμε – Είδαμε – Μάθαμε

Μια σχολική χρονιά πέρασε…

Αφήνοντας μας γλυκές αναμνήσεις. Οι επισκέψεις μας, οι  εκδρομούλες και οι κοινωνικές μας εκδηλώσεις για άλλη μια χρονιά, πρόσφεραν στα «Πλαστελινάκια» μας, καινούργια και ενδιαφέροντα ερεθίσματα χαρίζοντάς τους τις καλύτερες εντυπώσεις, γνώσεις κι εμπειρίες! Ας θυμηθούμε όλα αυτά που έζησαν τα παιδιά…

Το Πατητήρι Ζαχαίος επισκέφθηκαν οι «Υάκινθοι & Κρίνα», όπου γνωρίσαν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, πάτησαν σταφύλια και ‘’μέθυσαν’’ πίνοντας κρασάκι απ’ τα βαρελάκια!

Τα «Ρόδα & Μενεξέδες» ενθουσιάστηκαν με τα πάμπολα φυτά, πετρώματα και ζώα που είδαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή ενώ έμειναν με το στόμα ανοιχτό αντικρίζοντας το τεράστιο ομοίωμα ενός δεινόσαυρου!

Οι «Νάρκισσοι» στο Πολεμικό Μουσείο είδαν από κοντά εκθέματα και πολεμικά κειμήλια από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τη νεότερη ιστορία, πίνακες του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη με θέματα από τον πόλεμο του ’40 και πολεμικά κανόνια που δεν λειτουργούν πια… στα πλαίσια του εορτασμού της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου!

Αλλά και το Νομισματικό Μουσείο επισκέφθηκε το μήνα Νοέμβριο το Νηπιαγωγείο μας! Τα παιδιά περιηγήθηκαν στην ιστορία του τρόπου που γίνονταν οι οικονομικές συναλλαγές στην αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα, από τους Οβελούς μέχρι το σημερινό υρώ! Είδαν νομίσματα και χαρτονομίσματα με πάμπολες διαφορετικές παραστάσεις, μεγέθη και υλικά κατασκευής!

Στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού τα «Ρόδα & Μενεξέδες» ταξίδεψαν στον γευστικό κόσμο της μεσογειακής διατροφής, όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είμαι όπως τρώω» που τους δίδαξε τους σωστούς συνδυασμούς των τροφίμων για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή!

Η επαφή μας με τον μαγευτικό κόσμο του θεάτρου άφησε στα παιδιά που παρακολούθησαν τις Θεατρικές Παραστάσεις: «Μάντεψε Πόσο Σ’ αγαπώ», «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης», «Ο Ζυμαρούλης», «Η Αργοναυτική Εκστρατεία», και «Το παιδί που μίλαγε με τα φρούτα», μοναδικές εντυπώσεις!

Όμως και το Θέατρο Σκιών ήρθε στο σχολείο μας, χαρίζοντάς μας απίστευτες στιγμές γέλιου. Παρακολουθήσαμε την παράσταση: «Το Μαγικό Δεντρί» και χειροκροτήσαμε θερμά τον αγαπημένο μας Καραγκιόζη που πρωταγωνίστησε!

Το μήνα Δεκέμβριο τα «Ρόδα & Μενεξέδες» έφτιαξαν καταπληκτικά χριστουγεννιάτικα στολίδια από πηλό στο Εργαστήρι Κεραμικής και έζησαν από κοντά όλη τη διαδικασία κατασκευής των κεραμικών!

Μια γλυκιά καλημέρα στον μικρό γαλάζιο άγγελο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου είπαν οι «Νάρκισσοι» στην Εθνική Πινακοθήκη και θαύμασαν την τεράστια έκθεση με τους αμέτρητους πίνακες ζωγραφικής. Γιατί η «Πλαστελίνη»… αγαπά την τέχνη και τα παιδιά της επίσης!!!

Στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” οι «Υάκινθοι & Κρίνα», έκαναν τη βόλτα τους σε μια παλιά αθηναϊκή συνοικία και γνώρισαν από κοντά επαγγέλματα σπουδαία και παλιά, που δεν υπάρχουν πια!!!

Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης το Νηπιαγωγείο μας, θαύμασε παραδοσιακές στολές, κεντήματα, υφαντά, σκεύη και αντικείμενα από τον καιρό του παππού και της γιαγιάς, αλλά και τα σπουδαία έργα του ζωγράφου Θεόφιλου και έλαβε μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τον παλιό εκείνο τον καιρό»!

Τα μικρά μας προνήπια «Ρόδα & Μενεξέδες» παρακολούθησαν την Κουκλοθεατρική Παράσταση «Οι περιπέτειες του Πινόκιο» και εντυπωσιάστηκαν από την τεχνική που κάνει τις κούκλες να ζωντανεύουν στη σκηνή!

Ένα πρωτότυπο μοναδικό αποκριάτικο Θεατρικό Παιχνίδι έλαβε χώρα στο σχολείο μας! Τα παιδιά των προνηπιακών τμημάτων «Υάκινθοι & Κρίνα» και το Νηπιαγωγείο μας οι «Νάρκισσοι» που συμμετείχαν, ξετρελάθηκαν με την βασίλισσα Σέρπαν Τίνα που φυλάκισε τις απόκριες και αφέθηκαν σ’ ένα φανταστικό ταξίδι ανακάλυψης για να τις ελευθερώσουν!!!

Το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Του Φοίβου Ανωγειανάκη έδωσε την ευκαιρία στα «Ρόδα & Μενεξέδες» να γνωρίσουν παραδοσιακά μουσικά όργανα, μεμβρανόφωνα, αερόφωνα, χορδόφωνα και αυτοσχέδια και να ακούσουν τους ιδιαίτερους ήχους που παράγουν!

Οι «Υάκινθοι & Κρίνα» τραγουδώντας «Φεγγαράκι μου λαμπρό…» μπήκαν στο
Κρυφό Σχολειό Της Μονής Πεντέλης, θαυμάζοντας την τόλμη και την απαρράμιλη θέληση για μάθηση εκείνων των Ελληνόπουλων που κράτησαν ζωντανή τη γλώσσα, τη θρησκεία, τον ελληνισμό μας!

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο οι «Νάρκισσοι» θαύμασαν και αισθάνθηκαν δέος και υπερηφάνεια για τους θησαυρούς της αρχαίας πολιτιστικής μας κληρονομιάς! Κούροι, κόρες, θησαυροί των Μυκηνών, τοιχογραφίες της Σαντορίνης και μαρμάρινα γλυπτά μας συντρόφευσαν στο πιο εντυπωσιακό πρόγραμμα Μουσειακής Αγωγής!

Ένα μοναδικό Πρότυπο Κέντρο Ανοιχτής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης επισκέφθηκαν τα Προνηπιάκια «Υάκινθοι & Κρίνα»! Στο «Κέντρο Της Γης» είχαν την εμπειρία ενός βιωματικού ταξιδιού στη ζωή της φύσης, περνώντας από σταθμούς που αφορούσαν: το άγριο οικοσύστημα, τα έντομα, τα άλογα, την κομποστοποίηση, τα περιβόλια και άλλα πολλά!

Ερχόμενα σε επαφή με την ελληνική μας παράδοση τα «Ρόδα & Μενεξέδες», επισκέφθηκαν το Σπαθάρειο Μουσείο, γνωρίζοντας από κοντά τον Καραγκιόζη και τους φίλους του τις άλλες φιγούρες, που με πολύ μεράκι ο «παππούς Σπαθάρης» χρόνια κατασκεύαζε, χαρίζοντας το γέλιο σε μικρούς και μεγάλους με τις παραστάσεις του! Ενθουσιασμένα, παρακολούθησαν 2 ξεκαρδιστικές παραστάσεις θεάτρου σκιών στο χώρο του Μουσείου, έπαιξαν τα ίδια με τις φιγούρες και γνώρισαν από κοντά την Κα Σπαθάρη η οποία μας υποδέχτηκε με τον καλύτερο τρόπο!

Στην ιστορία και τα μυστικά της αγγειοπλαστικής τέχνης μυήθηκαν οι «Υάκινθοι & Κρίνα» στο Εργαστήρι Κεραμικής, όπου παρακολούθησαν τον πηλό να παίρνει μορφή και σχήμα στον τροχό του αγγειοπλάστη, είδαν σε κουκλοθέατρο τα στάδια επεξεργασίας των κεραμικών και έγιναν τα ίδια καλλιτέχνες φτιάχνοντας τα δικά τους κεραμικά πιάτα!

Τέλος, οι «Νάρκισσοι» ολοκλήρωσαν την γνωριμία τους με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου γνώρισαν από κοντά τα λατρεμένα (από τη Μουσειακή Αγωγή μας) κυκλαδικά ειδώλια, ζωντανά, μπροστά στα μάτια τους που έλαμπαν από μυστήριο και ομορφιά!

Έτσι έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο η σχολική μας χρονιά,
όσον αφορά τις εκδρομούλες, τις εκδηλώσεις
και τις εξωσχολικές επισκέψεις μας!

Καλό καλοκαίρι!
Ραντεβού το Σεπτέμβρη για μια χρονιά
γεμάτη με ακόμα περισσότερες δραστηριότητες…