Συναισθηματο… Βιβλία!

«Συναίσθημα Γλυκό
Συναίσθημα Πικρό.
Όλα Μέσα Στον Κόσμο Αυτό!»

Τα παιδιά όσο μεγαλώνουν τόσο μεγαλύτερη σταθερότητα και διάρκεια σε σχέση με το παρελθόν αποκτούν τα συναισθήματα τους. Και αυτό γιατί όσο μεγαλώνουν μπορούν να διαχωρίζουν τον εαυτό τους από τους άλλους.

Η ντροπή, ο θυμός, η ζήλια, η αυτοαξιολόγηση, η περηφάνια, η ενοχή, η χαρά, η αγάπη είναι μερικά από τα συναισθήματα που βιώνει μέσα από το περιβάλλον του, το οικογενειακό, το σχολικό και το φιλικό. Έτσι νιώθει υπερηφάνεια όταν οι πράξεις του είναι συμβατές με τους κανόνες και άγχος  όταν οι πράξεις του δεν είναι σωστές.

Χάρη στην ανεπτυγμένη γλωσσική του ανάπτυξη, το παιδί μπορεί να εκτονώσει αυτή τη συναισθηματική φόρτιση. Με κινήσεις του σώματος μπορεί να μεταδώσει την αγάπη, το μίσος, τη χαρά, τη θλίψη και με την ομιλία να φωνάξει, να κλάψει. Άλλωστε με αυτά μαθαίνει να επικοινωνεί και να συνυπάρχει με τους γύρω του. Σκοπός είναι να καλλιεργήσουμε τα θετικά και όχι τα αρνητικά συναισθήματα που θα το κάνουν να νιώθει ομορφότερα. Να αποτρέψουμε τον φόβο, τη λύπη, τη μοναξιά και να ενθαρρύνουμε την αγάπη και τη χαρά στην καρδιά κάθε παιδιού.

Παρόλα αυτά μπορούμε Εκπαιδευτικοί και Γονείς να σταθούμε σε ορισμένα βιβλία που προάγουν αυτό το μήνυμα. Βιβλία που μπορούν να δώσουν συμβουλές στους ενήλικες και βοήθεια στα παιδιά ώστε να διώξουν μακριά όλα τα «άσχημα» συναισθήματα και να εκφράσουν αυτά που νιώθουν. Είναι σημαντικό καθημερινά να προσπαθούμε να σκορπάμε χαμόγελα στους γύρω μας είτε με τις πράξεις μας είτε με τις συμβουλές μας.

Η παλέτα των συναισθημάτων1. Το μήνυμα αυτό μας δίνει η ΕΡΑ ΜΟΥΛΑΚΗ με το βιβλίο «Η παλέτα των συναισθημάτων» (εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ). Στην αρχή η Συναισθηματικούλα αδυνατεί να εκφράσει αυτά που νιώθει και συνεχώς κλαίει. Όμως ένας ζωγράφος της μαθαίνει ένα τραγούδι που τη βοηθά  να καταλάβει ότι τα συναισθήματα είναι σαν τα χρώματα. «Άλλωστε η ζωή είναι πολύχρωμη όπως είναι πολλά και αυτά που αισθανόμαστε κάθε στιγμή» της λέει. Ένα βιβλίο που διδάσκει τον τρόπο ώστε να μιλήσουν τα παιδιά για τα συναισθήματα που νιώθουν και πώς να επικοινωνούν.

Κάθε νεράιδα και δουλειά2. Αντίθετα στο βιβλίο «Κάθε νεράιδα και δουλειά» (εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ) η συγγραφέας ΛΟΤΗ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ-ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ μας ξεναγεί σε έναν φανταστικό κόσμο, ενός παραμυθιού με νεράιδες που αναλαμβάνουν και από μια αποστολή. Η μία διώχνει το φόβο, η άλλη τη στεναχώρια και η άλλη τη θλίψη ενώ στον πραγματικό κόσμο αυτή την αποστολή την έχουμε εμείς, οι παιδαγωγοί, οι γονείς, οι παππούδες, οι φίλοι.

Ένας για όλους και όλοι για έναν3. Τρανό παράδειγμα το «Ένας για όλους και όλοι για έναν» της ΜΠΡΙΓΚΙΤΤΕ ΒΕΝΙΓΚΕΡ-ΕΥΑ ΘΑΡΛΕΤ (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ), ένα βιβλίο που μιλάει για τη συντροφικότητα, τη φιλία και το πόσο σπουδαία είναι. Ο Μαξ στο δρόμο της αναζήτησής του για τον κόσμο συναντά πέντε φίλους που είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, μα γρήγορα καταλαβαίνουν όλοι ότι μαζί μπορούν τα πάντα. Βοηθάει ο ένας τον άλλο και όσο ξεχωριστοί και αν είναι, ξεπερνάνε τα προβλήματα.

Όποιος το φόβο ξεπερνά πράγματα κάνει θαυμαστά4. Τέλος, στο βιβλίο «Όποιος το φόβο ξεπερνά πράγματα κάνει θαυμαστά» του ULI GEIBBLER-GUNTHER JAKOBS (Εκδόσεις ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ). Ο καρχαρίας φοβάται τον οδοντίατρο, ο σκαντζόχοιρος είναι ντροπαλός, ο ιπποπόταμος τρέμει το νερό και τη γάτα τη φοβίζει η αγορά. Ο γιατρός Συμπαθητικός, συμπαραστέκεται στα ζώα με συμβουλές και πρακτική βοήθεια. «Όποιος το φόβο ξεπερνά πράγματα κάνει θαυμαστά» τους λέει. Και είναι αλήθεια! Βαθιά ανάσα… μικρή δόση θάρρους… έτοιμο το γλυκό φάρμακο για την πονεμένη ψυχή! Ένα βιβλίο που μας βοηθά να ξεπεράσουμε τους φόβους μας όποιοι και αν είναι αυτοί.

Τελειώνοντας αυτή τη μικρή παρουσίαση ορισμένων από τα βιβλία που αναφέρονται σε θέματα των Συναισθημάτων, θα ήταν καλό μέσα από την ανάγνωση αυτών των βιβλίων να αναλογιστούμε το πόσο σημαντικό είναι να ανοίξουμε την πόρτα της αγάπης που φέρνει αγάπη και ειρήνη στην καρδιά μας, αφού δείχνει το δρόμο για τη θεραπεία από πληγωμένα συναισθήματα, φόβο, θυμό και ζήλια.

Ας απολαύσουμε τώρα ένα τέτοιο υπέροχο ”θεραπευτικό” παραμύθι, για… «Μεγάλα Παιδιά!» . . .

«Το Νησί Των Συναισθημάτων»

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε ένα νησί στο οποίο ζούσαν όλα τα  Συναισθήματα. Εκεί ζούσαν  η Ευτυχία, η Λύπη, η Γνώση, η Αγάπη  και όλα τα  άλλα συναισθήματα. Μια μέρα έμαθαν ότι το νησί τους θα βούλιαζε και έτσι όλοι επισκεύασαν τις βάρκες τους και άρχισαν να φεύγουν. Η Αγάπη ήταν η μόνη που έμεινε πίσω. Ήθελε να αντέξει μέχρι την τελευταία στιγμή…

Όταν το νησί άρχισε να βυθίζεται, η Αγάπη αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια. Βλέπει τον Πλούτο που περνούσε με μια λαμπερή θαλαμηγό. Η Αγάπη τον ρωτάει: «Πλούτε, μπορείς να με πάρεις μαζί  σου;», «Όχι, δεν μπορώ» απάντησε ο Πλούτος. «Έχω ασήμι και χρυσάφι στο σκάφος μου και δεν υπάρχει χώρος για σένα» Η Αγάπη τότε αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από την Αλαζονεία που επίσης περνούσε από μπροστά της σε ένα πανέμορφο σκάφος.

«Σε παρακαλώ βοήθησέ με» είπε η Αγάπη. «Δεν μπορώ να σε βοηθήσω Αγάπη. Είσαι μούσκεμα και θα μου χαλάσεις το όμορφο σκάφος μου» της απάντησε η Αλαζονεία. Η Λύπη ήταν πιο πέρα και έτσι η Αγάπη αποφάσισε να ζητήσει από αυτή βοήθεια. «Λύπη άφησέ με να έρθω μαζί σου». «Ω Αγάπη, είμαι τόσο λυπημένη που θέλω να μείνω μόνη μου» είπε η Λύπη. Η Ευτυχία πέρασε μπροστά από την Αγάπη αλλά και αυτή δεν της έδωσε σημασία. Ήταν τόσο ευτυχισμένη, που ούτε καν άκουσε την Αγάπη να ζητά βοήθεια.

Ξαφνικά ακούστηκε μια φωνή: «Αγάπη, έλα προς τα εδώ! Θα σε πάρω εγώ μαζί μου!». Ήταν ένας πολύ ηλικιωμένος κύριος που η Αγάπη δεν γνώριζε, αλλά ήταν γεμάτη από τέτοια ευγνωμοσύνη, που ξέχασε να ρωτήσει το όνομά του. Όταν έφτασαν στην στεριά ο κύριος έφυγε και πήγε στο δρόμο του. Η Αγάπη γνωρίζοντας πόσα χρωστούσε στον κύριο που τη βοήθησε, ρώτησε την Γνώση: «Γνώση, ποιος με βοήθησε»; «Ο Χ ρ ό ν ο ς» της απάντησε η Γνώση.
«Ο Χ ρ ό ν ο ς;;» ρώτησε η Αγάπη. «Γιατί με βοήθησε
o Χ ρ ό ν ο ς;» Τότε η Γνώση χαμογέλασε και με τη βαθιά σοφία της είπε:

«Μόνο Ο Χρόνος Μπορεί Να Καταλάβει
Πόσο Μεγάλη Σημασία Έχει Η Αγάπη»

Καλή Ανάγνωση!