Νέα εποχή, νέοι φίλοι!

Το σχολείο, αποτελεί βασικό φορέα κοινωνικοποίησης και ο ρόλος του είναι ουσιαστικός, από τη βαθμίδα του νηπιαγωγείου μέχρι και τις ανώτερες βαθμίδες. Ένα συχνό πρόβλημα που παρατηρείται είναι η δυσκολία προσαρμογής των παιδιών στο νέο περιβάλλον. Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας καλούνται να βιώσουν τη «συνύπαρξη» και τη «συνεργασία» σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από αυτό της οικογένειας` ένα περιβάλλον με ρητούς στόχους και κανόνες. Εκτός από το «άγχος του αποχωρισμού» ή την υπερπροστασία των γονιών, οι παιδαγωγοί καλούνται (ιδιαίτερα τους πρώτους δύο μήνες του σχολικού έτους), να διαχειριστούν και την προσπάθεια των παιδιών για ένταξη στο νέο χώρο και για σύναψη φιλικών δεσμών.

Έτσι, τον πρώτο καιρό στην «Πλαστελίνη», ασχολούμαστε με τη φιλία και με θέματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά να γνωριστούν μεταξύ τους και να βρουν κοινά σημεία. Με αφορμή μια ιστορία λοιπόν, ξεκινήσαμε να συμμετέχουμε σε παιχνίδια και δραστηριότητες από τα οποία σας δίνουμε μια μικρή γεύση…

Στόχοι του προγράμματος:

  • Να γνωρίσουν και να επεξεργαστούν ιστορίες που αφορούν τη φιλία και να τις αξιοποιήσουν ως πηγή έμπνευσης για δραματοποίηση.
  • Να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες συνεργαζόμενοι με τους φίλους και συμμαθητές τους, παράγοντας ένα συγκεκριμένο έργο.
  • Να εξασκηθούν στην τήρηση και τον σεβασμό απλών κανόνων.
  • Να εκφραστούν μέσα από τη μουσική και την κίνηση.
  • Να δημιουργήσουν ζωγραφίζοντας, δικά τους σύμβολα φιλίας.
  • Να χαρούν, παίζοντας ομαδικά και συνεργατικά μουσικά παιχνίδια.

Δραστηριότητες

Το παιχνίδι των ονομάτων

Για να μάθουμε τα ονόματα των συμμαθητών μας, παίξαμε ένα κινητικό παιχνίδι χρησιμοποιώντας τα. Σε κύκλο τραγουδήσαμε ρυθμικά το παρακάτω τραγούδι. Όταν φτάναμε στο σημείο που πρέπει να ακουστεί το όνομα, η παιδαγωγός φώναζε ένα από τα ονόματα των παιδιών κάθε φορά κι εκείνο χτυπούσε παλαμάκια.

Στον κύκλο της φιλίας που είναι δυνατός
κάθε ένας που ανήκει είναι ξεχωριστός!
Βλέπω μέσα στον κύκλο φίλο πολύ καλό
τον λένε _______ κι εγώ τον αγαπώ!

Κατασκευή: «Το βραχιολάκι της φιλίας»

Φτιάξαμε με εύκολο τρόπο και απλά υλικά, τα βραχιολάκια της φιλίας. Χρησιμοποιήσαμε χάντρες και κορδόνια και στολίσαμε τα βραχιολάκια μας, όπως ήθελε ο καθένας. Στη συνέχεια διαλέξαμε ένα φίλο μας από την ομάδα για να του το χαρίσουμε, ενισχύοντας έτσι τους μεταξύ μας δεσμούς.

Παίζουμε στον κύκλο μας με τη μπάλα τα «ονόματα», όπου λέμε γρήγορα τα ονόματά μας, δίνοντας ο ένας στον άλλο τη μπάλα με ένα ζεστό χαμόγελο και μια «καλημέρα».

Παιχνίδια που παίξαμε σε ζευγάρια, με ρυθμό και κίνηση:

  • «Κράτα το μπαλόνι»
    Χωριζόμαστε σε ζευγάρια και προσπαθούμε να κρατήσουμε το μπαλόνι με τα χέρια, τους ώμους, το κεφάλι, την πλάτη, τα πόδια, τους γοφούς κλπ. στους ήχους της ρυθμικής μουσικής!
  • «Είμαι η μαριονέτα του φίλου μου»
    Χωριζόμαστε σε ζευγάρια. Ο ένας γίνεται η μαριονέτα, η οποία καθοδηγείται από το ζευγάρι του με αόρατα σκοινιά, χωρίς να ακουμπά ο ένας τον άλλο. Εναλλάξ. (Στόχος: συνεργασία, ανάπτυξη εμπιστοσύνης)
  • «Μια εφημερίδα για δυο»
    Σκορπίζουμε στο χώρο κομμάτια εφημερίδας και με κάθε σταμάτημα της μουσικής πρέπει, ενώ κινούμαστε ελεύθερα, τα μέλη της ομάδας να πιάσουν από μια εφημερίδα μαζί με κάποιον, χωρίς να τη σκίσουν! Όποιο ζευγάρι μείνει χωρίς εφημερίδα, χάνει!
  • «Ο καθρέφτης»
    Ο ένας γίνεται καθρέφτης του άλλου και ακολουθεί κάθε του κίνηση όσο παίζει η μουσική. Εναλλάξ! (Στόχος: συγκέντρωση, συνεργασία)
  • «Κολλητοί φίλοι»
    Κολλάμε στα παιδιά χαρτάκια κόκκινα και πράσινα στο χέρι, στον αγκώνα, στο γόνατο, στο κούτελο, στο μάγουλο, στην πλάτη κ.α. Με κάθε σταμάτημα της μουσικής φωνάζουμε ένα χρώμα και τα παιδιά πρέπει να ενώσουν με τον διπλανό τους, το συγκεκριμένο χρώμα που έχουν στο σώμα τους!
  • «Ο φίλος που οδηγεί
    Κάνουμε ένα τρενάκι και ο πρώτος οδηγός χορεύει με κινήσεις που πρέπει να μιμηθούν οι άλλοι! Όποιος δεν τηρεί τους κανόνες, κατεβαίνει από το τρένο! Παίζουμε το παιχνίδι και σε παραλλαγή, φτιάχνοντας περισσότερα τρένα, με οδηγούς που εναλλάσσονται με το χτύπημα του τυμπάνου!
  • «Ομάδες φιλίας
    Όλα τα παιδιά κινούνται στο χώρο με ζωηρή μουσική` όταν τη σταματήσουμε, τους φωνάζουμε ένα μέλος του σώματος και τρέχουν να ενώσουν το σημείο αυτό με έναν φίλο τους (π.χ. χέρια, μάγουλο, κοιλιά κλπ.)

Εικαστική Δραστηριότητα:

Μετά τις κινητικές δραστηριότητες που μας έφεραν πιο κοντά, καθίσαμε να ζωγραφίσουμε ο καθένας τους δικούς του φίλους με πολλά χρώματα και παιδικό ταλέντο που μας ξεχειλίζει!


Έτσι ολοκληρώνονται οι τρόποι προσέγγισης της έννοιας αλλά και του αισθήματος της φιλίας, αναπτύσσονται οι δεσμοί μεταξύ των μελών της ομάδας μας που είναι απαραίτητοι για τη μετέπειτα συνεργασία και προετοιμάζονται τα παιδιά μας κατάλληλα για να βρουν το όνομα που θα τα χαρακτηρίζει όλη τη χρονιά και να λάβουν το όνομα αυτό στην τελετή της βάπτισης, μια δραστηριότητα που περιμένουν με αγωνία για να αρχίσουν το ταξίδι τους στη μάθηση και τη γνώση και να γεμίσουν με χαρούμενες στιγμές τις αναμνήσεις τους και από αυτή τη φετινή σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε!