Με το ένα… με το δύο… με το τρία… πάμε πίσω στην προϊστορία!!!

Το μήνα Νοέμβριο οι μικροί μας «Νάρκισσοι» ασχολήθηκαν με τη θεματική ενότητα που αφορούσε τα προϊστορικά χρόνια, τους φοβερούς δεινόσαυρους και τους ανθρώπους των σπηλαίων. Μια ιστορική περιήγηση, η οποία προσέφερε στα παιδιά γνώσεις, εμπειρίες, αλλά κυρίως αφορμές για δραστηριότητες δημιουργικές, κινητικές και στα παιδικά τους μάτια εντυπωσιακές! Πολλές από τις πληροφορίες που άκουσαν, τους έδωσαν την ευκαιρία να παίξουν και να διασκεδάσουν αλλά κυρίως να προσθέσουν στο δισάκι των αναμνήσεών τους στιγμές χαράς. Η εκπαιδευτική διαδρομή που ακολουθήσαμε παρουσιάζεται παρακάτω με φωτογραφικά στιγμιότυπα, τα οποία σίγουρα θα σας ξετρελάνουν, όσο κι εμάς…!

Α. Οργανώσαμε στην τάξη μας τη γωνιά παρατήρησης της θεματικής ενότητας με υλικό που συλλέξαμε από το υλικό του σχολείου και το σπίτι:Β. Επεξεργαστήκαμε το εποπτικό υλικό παρέα με τους φίλους μας, εκφράσαμε απορίες, συζητήσαμε, μάθαμε καινούργιες λέξεις (βροντόσαυρος, τυρρανόσαυρος, απολίθωμα κλπ.)

Γ. Οργανώσαμε τα είδη των δεινοσαύρων που γνωρίσαμε σε δύο κατηγορίες: φυτοφάγους και σαρκοφάγους, με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες και φτιάξαμε μια μακέτα για να στολίσουμε στην τάξη μας:Δ. Κατασκευάσαμε δεινόσαυρους από χαρτοπολτό (ζυμώσαμε βρεγμένο χαρτί με κόλλα) στα πλαίσια της εικαστικής τέχνης κι έτσι γνωρίσαμε μια νέα τεχνική και γίναμε δημιουργοί του δικού μας “γλυπτού” το οποίο στη συνέχεια βάψαμε με πινέλο:Ε. Χρωματίσαμε έναν τεράστιο δεινόσαυρο, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε σ’ ένα θεατρικό παιχνίδι με 3 επεισόδια: α) Ο δεινόσαυρος που ζει στην προϊστορία β) Ο δεινόσαυρος πέφτει και κοιμάται στη γη, τα χρόνια περνούν και τον σκεπάζει η λάσπη και το χώμα γ) Οι αρχαιολόγοι στη σύγχρονη εποχή κάνουν ανασκαφές και ανακαλύπτουν τον σκελετό του που τον τοποθετούν στο Μουσείο:

Ζ. Μεταμφιεστήκαμε σε προϊστορικούς ανθρώπους και τραγουδήσαμε Δεν είμαστε ζουλού, χορέψαμε και δραματοποιήσαμε «Μια μέρα από την προϊστορία» ακολουθώντας τις συνήθειες των ανθρώπων των σπηλαίων (κυνήγι, άναμμα φωτιάς, χρήση πέτρινων εργαλείων κλπ.), και διασκεδάσαμε πολύ με τους ρόλους μας αυτοσχεδιάζοντας!Η. Ως προϊστορικοί άνθρωποι διακοσμήσαμε τον τοίχο της σπηλιάς μας με τις περίφημες «βραχογραφίες»! (άσκηση γραφισμού – ελεύθερη δημιουργία και έκφραση)